Грижа за бебешката коса – Първо къпане

Още в родилното акушерките и медицинските сестри разясняват надълго и нашироко етапите и тънкостите при къпането на бебето. Но предвид емоциите, бушуващите хормони и приятния стрес, малко са майките, които успяват да запомнят всичко споделено на това своеобразно обучение.

Настъпи ли моментът за първата баня у дома, някои могат и да се притеснят – дали ще се справят, дали няма да объркат нещо или да забравят важна стъпка от процеса. Интересен е фактът, че много майки подценяват фазата с бебешката коса. Там обаче е добре да са наясно с някои подробности и хитринки, които ще спестят много главоболия в бъдеще.

Останете с нас, за да научите всичко необходимо относно грижата за бебешката коса по време на първото къпане.

 

Подготовка преди ритуала

 

Приготвите ли се правилно за бебешката вана, нещата няма как да не ви се получат. Съветваме ви да отделите достатъчно време за подготвителната фаза. Когато всичко е под ръка и подредено хронологично, дори притеснени, ще се справите перфектно.

Без значение дали ще къпете бебето във вана със стойка, или клекнали, хигиенните продукти, меката гъба за тяло и хавлийката е редно да са на една ръка разстояние от вас. Същото важи и за доверения помощник. Ако имате възможност и сте притеснена, първите бани е добре да ги правите в компанията на таткото или някоя баба, които да съдействат при нужда.

 

Как се мие бебешката коса?

 

Основният риск по време на миенето на косата е попадането на сапун в очите на детето. В началото той се преодолява трудно просто защото бебето не е свикнало с процеса и може да мърда малко повече.

Ето защо от особено значение е да подберете максимално щадящо средство, което не дразни очите. Препоръчваме натуралните дерматологично тествани шампоани за бебе с изчистен състав. Търсете продукти без парабени, силикони и каквито и да е агресивни съставки.

Дори да успеете да избегнете контакт с очите, твърде силните шампоани могат да раздразнят скалпа, включително и да образуват крусти. Веднъж появили се, борбата с тях е не само трудна, но и продължителна във времето.

Чудесен трик да избегнете попадане на пяна в очите на детето, е да използвате малко количество шампоан. Така или иначе косата няма как да е твърде мръсна, за да ви е необходим повече. Все пак през първите месеци детето почти не мърда от количката и бебешкото креватче.

Грижа за косата след баня

 

Препоръчително е, непосредствено след баня, първо с леки и масажни движения да попиете остатъчната влага от главичката. Докато преобличате детето, нанасяте лосиона и правите масаж, го дръжте с шапка. Не я подценявайте, защото с мокра глава бебетата се простудяват лесно.

Не е необходимо да нанасяте козметичен продукт върху косата след миене. Вместо това, използвайте четка с мека косъм. Разрешете добре , без да натискате и да се престаравате. Бебешката коса е все още твърде мека и деликатна, за да дърпате и скубете. Заплитането ѝ е почти невъзможно.

 

Какво да правим с крустите?

 

Теориите за появата на крусти и терапиите срещу тях са многостранни. Според някои експерти те преминават от само себе си. Те твърдят, че ежедневното разресване с меката четка рано или късно ще ги елиминира.

В някои случаи обаче положението е малко по-тежко. Ако крустите са твърде много  и образуват рани и неприятен сърбеж, можете да ги намажете преди баня. След отмиване те падат по-лесно. Вариантите, които имате пред себе си, са два – обикновен зехтин или стандартно бебешко олио, което ползвате за масаж след баня.

Грижата за бебешката коса и скалпа са от ключово значение за общата процедура по хигиена на детето. Следвайте насоките на експертите внимателно и бързо ще свикнете с този приятен, споделен с мъничето, интимен момент. В случай че детето ви има дерматологичен проблем, обсъдете честотата и методите на къпане със специалист.