Италианките са най-еманципираните жени в Европа

Италианките са смятани за най-еманципираните жени в Европа. Не знам кой и защо е взел решението. Лично аз изобщо не мисля така. Обичам италианците. Като цяло обичам Италия – това ми е слабост. Може би имат повече конституционни права? Не знам.
В много отношения те са подобни на испанските жени – те са също толкова общителни, обичат да се събират в стада, те са същите отлични майки. Но все пак има разлики. И има много от тях – ако се вгледате внимателно.
Юг и Север
Жените на север и юг са много различни – като ден и нощ. В Милано и истината е друга. Много еднакво облечени жени, бързащи за работа с мотопеди. Малко деца. И само в неделя парковете са пълни със семейства, които се разхождат с деца.

На юг е различно. Жените практически не работят – и ако работят, тогава в семеен ресторант. Или семейния магазин. Под ръководството на съпруга си. Тук има още деца. Въпреки че животът като цяло е по-беден и прост.

Но дали южните жени имат толкова малко сила и признание? Тези, чиито синове боготворят майка си до последните дни? Тези, на които съпругът с уважение слуша? Дори не знам кое е по-правилно – всичко от себе си – или всичко от ръцете на хората. Въпреки че не, вече съм решил за себе си, че е по-добре.

Дева Мария – като стандарт

В крайна сметка в Италия, подобно на други католици, има огромен култ към Дева Мария. Нейните образи стоят на всеки голям кръстопът. Тя има своето място във всяка къща. Кажете каквото искате, но тук има уважение към женската майчина енергия. Може дори да се каже, че е поразително.

Лично аз много харесвам, когато жените имат такива примери и стандарти на женско поведение. По-добре е да черпите женска сила от Богородица, отколкото да подражавате на съвременни звезди.

Италианките ходят на църква всяка събота. И по този повод облякоха всичко най-добро наведнъж. Първия път, когато видяхме такава гледка, си помислихме, че ще има сватба. Оказва се, че е просто събота. Просто отивам на църковна служба.

Семейно ориентиран

Те, разбира се, са страхотни майки. В това си приличат с испанките – активно изразяват чувствата си и играят с децата. И най-важното – радват се на майчинството. Колко уморени лица виждам по нашите площадки! Уморени не само от ежедневието и дома, но и от децата. Но тук всичко е различно. Детето е общ празник. Който ще бъде глезен и обичан от всички роднини. Но мама е най-много.

Със сигурност много проблеми на обществото са свързани с това – същото поколение мъже, които до дълбока старост са на първо място мамини синчета. И освен това чух, че преди 50 години в Испания и Италия е имало големи семейни проблеми.

Основното беше, че хората наистина се впуснаха в ориентирания към децата подход към взаимоотношенията. Тоест в семейството децата станаха основните. Техните капризи. Желанията и комфортът в семейството станаха най-важни. След съветското детство, където децата бяха само пречка, изглежда като рай. Но в това има и подводен камък. Семейната йерархия е нарушена. И децата престават да се подчиняват на родителите си и родителите не получават истинско уважение.

И веднъж в института ни казаха, че в Италия дори има държавна програма, чиято цел е възстановяване на семейната йерархия. Да научи родителите да бъдат не само родители, но и жени, и мъже. Научете ги да поставят граници на децата, да създават среда за творчество.

Не знам по-нататъшната съдба на тази програма. И не знам дали беше успешно или не. Но гледам съседна Испания и виждам тази разлика.

С цялата любов към децата италианките все още са съпруги. И хваща окото. Когато се разхождат с деца, родителите често се държат за ръце или нежно се прегръщат. В ресторантите има отделна детска стая, а докато децата са там, родителите си побъбрят приятно на чаша вино. И аз обичам тази тенденция. Когато една жена е не само майка, но и съпруга. И не знаете кое е по-важно.

Да, семействата са патриархални. Където съпругата е негласният кардинал Ришельо, но съпругът все още управлява.

За децата, разбира се, майката тук е нещо повече от майка. Те наистина боготворят родителите си. И има нещо трогателно в това. В крайна сметка, когато такова отношение не е за показ, а от сърце, това е пълното изпълнение на Божията заповед.

Fashionistas и поли!

Модата в Италия… О, да, наистина са обсебени от външния си вид. Особено на север. Особено в Милано. Вярно, те си имат свои модни критерии – всеки тип дреха трябва да е на определена марка и определен цвят. Те не обичат прекалено ярките цветове.

Но южните жени понякога изглеждат като ярък калейдоскоп. Сочни цветове и необичайни стилове. Големи декорации. За северняците това е лош вкус. За южняците – красота.

Италианците много се стараят да изглеждат добре. Те – за разлика от испанските жени – не са твърде мързеливи, за да тичат сутрин – това, между другото, е много приятна гледка. Те активно въртят велосипеди, плуват, посещават фитнес зали и салони за красота. Като цяло те се грижат за себе си по всякакъв възможен начин. Има, разбира се, и ексцесии. Но като цяло какво лошо има в това? Красиви, добре поддържани жени.

С всичко това Италианките – повече от всички останали европейки носят поли и рокли. Това са негласните закони на модата в Италия. И тук почти винаги можете да си купите отлични рокли и поли – и много често доста евтино. Всъщност в почти всеки магазин ще намерите дрехи, които са „Произведени в Италия“ и дори това да не е моден бутик, качеството винаги е много приятно.

Всичко трябва да е красиво

Окото ми в Италия винаги си почива. Защото знаят как да създават красота. Неслучайно тук се намира 80% от световното наследство в областта на изкуството.

Няма да има остри форми, резки преходи, ненужни неща. Всеки детайл е много добре обмислен. От градинско осветление и форма на басейн до кухненски прибори и дори кофа за помия. Да, нещо – и подробностите – това е коронният номер на италианците и италианците!

Всичко е много фино и елегантно – като самите италианци. Удобни тенджери и ножове за всеки продукт. Обмислени легла и бани. Осветление – за всяко време на деня и нощта. От естествени – също регулирани – до изкуствени в различни вариации.

И всичко се прави много удобно. За да може светлината в стаята да се изключи, докато лежите в леглото. А в банята излишната вода от пода си тръгна сама – без напомняния.

Италианците, струва ми се, са разбрали науката за създаване не само на уютен, но и на красив дом. Основното е да има за кого да опитате. И обикновено имат за някого.

Правила за добър семеен тон.

За всеки италианец или италианка семейството е всичко. Исторически се е случило така и сега е финансово по-изгодно да работим на един фронт и да се подкрепяме. Не е необходимо да обясняват защо е необходимо семейство. Разбират всичко. А преди 50 години в Италия средният брой деца в едно семейство беше 5. Сега е по-близо до европейските стандарти – 2. Въпреки че виждам много семейства с много деца – зрели родители и деца с малка разлика.

Всеки италианец готви невероятно. Отидете във всеки семеен ресторант (колкото по-малък, толкова по-добре). И ако майката на семейството ви готви, ще разберете разликата. Най-вкусната паста ви очаква в малки тратории. А най-вкусната пица е в малките семейни кафенета.

Едно момиче се учи на това от детството – в крайна сметка пътят към сърцето на мъжа лежи през стомаха. И не е достатъчно да поставите пътека там. Важно е по-късно той да не се отклонява от любимите си ризото и канелони.

Честно казано, като цяло смятам тази кухня за най-добрата в света. Само те умеят така да съчетават вкусове и миризми. Подправки, зеленчуци, зърнени храни. С цялата любов на италианците към месото, вегетарианецът винаги може да хапне обилно тук. И изборът на зеленчукови ястия е богат, и те обичат и знаят как да готвят. След лятото в Италия храненето на друго място е невъзможно. Само в къщи.

Като цяло момичетата се учат на най-важните неща тук още в детството. Например красиво окачване на дрехи, така че не просто да виси, а да радва окото. И наистина можете да им се любувате – подредени по тонове или размери, окачени с любов и топлина.

Или фактът, че е невъзможно да се спори с мъж публично. За една жена това все още се счита за лошо възпитание. И всички отношения се уреждат вкъщи. Зад затворени врати. И всички емоционални сцени, които можете да видите на улицата, са просто представление (все пак са родени актриси).

Та си мисля – каква е повишената им еманципация? Може би в активната им енергия, с която променят света около себе си? Или в духа им на свобода, който се проявява във всичко, което правят?

Лично за мен изглежда различно. Не виждам тяхната независимост. Виждам тяхната взаимозависимост – която им дава свобода. Техният фокус върху семейството е най-ценното нещо, което може да спаси в трудни моменти. Разбирането им, че семейството е най-важното. И не само за жените. Но за нея – преди всичко.

Човек по пътя към това разбиране, че всичко е взаимосвързано винаги преминава през няколко етапа:

детска абсолютна зависимост
тийнейджърска анти-зависимост, когато всяко споменаване на зависимост е враждебно
младежка независимост – където основна ценност е свободата. И хората тук се стремят към свобода.
зряла зависимост. Когато вече няма нужда да доказвате нищо на никого. И заедно можем да променим света към по-добро

И пожелавам на всички нас успешно да изминем този път към зрелостта. И в същото време – да вземе всичко най-добро от италианците. Те наистина имат много да учат.