Какво представляват разширените вени?

– Това е хронично съдово заболяване, предимно на долните крайници, което се проявява с изпъкване на вените на краката, дискомфорт, болка и подуване. Усложненията на разширените вени са възпалителни процеси, тромбофлебит, трофични промени.

Кой е засегнат от това заболяване?

– Разширените вени могат да се развият при всеки човек, но най-често от тях страдат жените. Често заболяването се проявява в ранна възраст. Особено място сред причините за разширени вени заемат наследственият фактор и начинът на живот. Разширените вени също могат да бъдат причинени от вродени аномалии или да се развият в резултат на минала венозна тромбоза.

Как да предотвратим развитието на разширени вени?

– Ако човек има оплаквания или има близки, страдащи от това заболяване, трябва да се обърне към съдов хирург и да се подложи на диагностика. Методите за профилактика на разширените вени са физическа активност, извършване на динамични натоварвания, плуване, носене на компресионни чорапи.

Какви са леченията за разширени вени? Може ли болестта да бъде напълно излекувана?

– Всичко зависи от стадия на заболяването и неговия първопричинител. Лечението на разширени вени се извършва в комплекс. Те използват хирургично лечение, медицинска подкрепа и компресионна терапия. Всичко зависи от стадия на разширените вени и неговото разпространение.

Разширените вени не могат да се лекуват консервативно с мехлеми или лекарства. Те се използват само за предотвратяване на по-нататъшни промени. Склеротерапията и ендовенозната лазерна коагулация сега се използват за коригиране на области на вените, увредени от разширени вени.

Склеротерапията е нехирургично лечение на разширени вени. По време на процедурата в увредената вена се инжектира специално лекарство, което „залепва“ вената. С течение на времето вената се замества от съединителна тъкан.

Ендовенозната лазерна фотокоагулация също е нехирургичен метод за лечение на разширени вени, който се използва при по-обширни лезии. По време на тази процедура във вената се вкарва лазерен световод, който „залепва“ нейния участък. В резултат на това кръвотокът през болната вена спира и с течение на времето се разтваря.