Профилактика на простудните заболявания

Горещите летни дни са зад гърба ни. Предстои есента с нощни студове, студени ветрове, продължителни дъждове и красиви ведри дни. Щом настъпят студените дни, хората започват да боледуват.

Болестите се случват през лятото, но по някаква причина през есента буквално вълна от пациенти атакува районните терапевти.

Разбира се, „историята с коронавируса“ изостря ситуацията в наши дни. Но мнозина се разболяват от обикновена настинка и едва тогава коронавирусът се „лепва“ за тях. Нашата задача е да положим всички усилия да не настиваме, да не се преохлаждаме. И ако изведнъж по някаква причина не можете да устоите, незабавно вземете всички възможни мерки за борба с обикновената настинка.

За съжаление в студените дни често срещам минувачи по улицата, облечени неподходящо за времето. Някои ходят в топли жилетки, които нямат закопчалка, а под тях – блуза или тениска с ниско деколте. Както се казва, „отворени гърди“! Съгласете се, струва си да ходите в такова облекло за не повече от час в студено време и се осигуряват възпалено гърло, кашлица, хрема. В студен ден се чувствате много по-топло и комфортно, макар и в лека тениска, но отгоре – ветровка или леко яке, закопчано до гърлото. Обмисляйте внимателно тоалетите си и винаги избирайте здравето между въображаемата красота и здравето.

Самият студ не е ужасен. Но неразположението веднага се отразява на имунната система. Като се има предвид коронавирусът, намаляването на имунитета е изпълнено със сериозни последици.

Ако все пак не е било възможно да се избегне хипотермия, след като се върнете у дома, направете профилактика срещу настинка. Варете и пийте билков чай ​​(с листа от липа, мента, касис). Задължително правете гаргара. За изплакване можете да използвате физиологичен разтвор или разтвор на сода и сол, тинктура от невен. Капнете пресен сок от алое в носа си. Смажете под носа с етерично масло от ела или кедър, бор.

Загрейте краката си в гореща вода. Във водата можете да добавите суха горчица или сол (за предпочитане морска). След процедурата избършете краката си сухи, поставете топли чорапи. Ако е възможно, прекарайте няколко часа в леглото под топло одеяло. Но дори и без топло одеяло, всички горепосочени манипулации ще ви предпазят от настинка.

Опасност ни очаква не само на улицата. Ако есента дойде рано, стаите бързо губят натрупаната топлина. А отоплителният сезон е още далеч. Мнозина се разболяват по време на работа, прекарвайки осем часа в хладилни помещения или работилници. Помислете как можете да си помогнете. Помислете за топли чорапи, удобни обувки, жилетки и шалове.

Но колкото и студено да е в стаята, не забравяйте за вентилацията. Стагнацията на въздуха сега е особено опасна. Представете си, че в офиса ви идват хора с настинка. Някой кихна, друг се закашля, трети издуха носа си. Можете ли да си представите колко много микроби има във въздуха? Ами ако удари и коронавирусът?

Дезинфекцирайте въздуха в помещенията с етерични масла. Не е необходимо да запалите ароматни свещи. Навлажнете памучен тампон или кърпичка с етерично масло, поставете го в малка чаша или друг подходящ съд и го поставете близо до работното си място. Капвайте малко прясно масло всеки ден в този прост дизайн.

В борбата срещу вируси и микроби етеричните масла от чаено дърво, лавандула, бор, ела и кедър са се доказали добре. Можете да използвате тези масла поотделно или да направите смес от масла. Смес от масла действа по-ефективно.

Ако не сте използвали етерични масла преди, направете стъпка по стъпка. Започнете само с едно масло. Ако всичко върви добре, свържете други. Практически няма алергични реакции към бор, ела и кедър.

Ако не е възможно да закупите етерични масла, помнете балсама Asterisk. Продава се в аптеките, както и преди много години. Съставът му е богат на етерични масла. Не всеки харесва аромата на този продукт. Но добрата новина е, че вирусите и другите инфекции също не харесват тази миризма!

Всеки ден, преди да излезете от къщата, смажете под носа с етерично иглолистно масло или балсам със звездичка. Можете да използвате оксолинов мехлем. Основното нещо е да се осигури бариера за инфекцията!

Студеното време, както и жегата, е опасно за хипертониците. Не забравяйте – от студа съдовете се свиват, кръвообращението се нарушава и възниква вазоспазъм. На този фон има главоболие, болка в задната част на главата, налягането се повишава. Слабото място на пациентите с хипертония през студения сезон е шията, задната част на главата. Не бъдете мързеливи да завържете шал или шал около врата си, ако не планирате да носите пуловер.

През есента ядем много зеленчуци и плодове. Но все пак нека помислим отново за лимоните, джинджифила, меда и другите пчелни продукти. Чаят с лимон или джинджифил през студения сезон ще бъде много полезен.

Не забравяйте – лимонът, липовият цвят допринасят за разреждането на кръвта, което е много важно в условията на коронавирус.

Разбира се, продължаваме да си мием ръцете старателно всеки път, когато се върнем от улицата, от магазина, преди хранене и като се изцапаме!

Рецепти за разтвори за гаргара
разтвор на сода
Разтворете чаена лъжичка сода за хляб в 150 мл топла вода.

Разтвор на сода-сол
Разтваря се в 150 мл топла вода половин чаена лъжичка сода и сол.

Разтвор на тинктура от невен
Разтворете 1 чаена лъжичка спиртна тинктура от невен в 100 мл топла вода.