Как работи тестът за бременност?

Тестовете за определяне на факта на бременност показват наличието на специален хормон hCG (човешки хорионгонадотропин), който се произвежда от тялото на жената, когато настъпи бременност. HCG започва да се повишава само когато яйцеклетката е прикрепена към стената на матката. Този процес обикновено отнема около 5-8 дни след зачеването. Провеждането на теста веднага след полов акт не е ефективно, тъй като концентрацията на хормона ще се повиши само след няколко дни. Дори след срещата на зародишните клетки, яйцеклетката и спермата и началото на оплождането, нивото на hCG ще остане същото, така че тестът си заслужава чакането. След няколко дни този процент на бременност ще се увеличи бързо и няма да намалее до края на бременността.

Как тестът определя дали жената е бременна? Тест лентата съдържа специални протеини, които са свързани с багрилото. Ако жената е бременна, багрилото ще се свърже с веществото от теста. Тестът има две ленти – една контролна, втората определя факта на бременността. По време на теста първата тест лента става червена при контакт с урината. Втората лента ще бъде боядисана в червено само ако има бременност. Това се случва под въздействието на хормона hCG.
Кога е най-подходящото време за тест за бременност?

Смята се, че тестът е най-добре да се направи на 3-4-ия ден от закъснението на менструацията. В този случай резултатът ще бъде най-надежден. Производителите на някои тестове дори посочват в инструкциите, че можете да тествате преди забавянето. Тази опция предполага точност от 97%, при забавяне на менструацията вероятността да получите правилния резултат е много по-висока. Това се дължи на факта, че овулацията при жените може леко да се измести и това е съвсем нормално. Например овулацията се е случила на 21-ия ден, а не в средата на цикъла, както обикновено се смята. И следователно до началото на забавянето гестационната възраст ще бъде по-малка от 7 дни. В този случай дори най-скъпият тест няма да определи бременността, hCG ще бъде нисък. Ето защо се препоръчва да се направи тест за най-малко 3-4 дни закъснение. При наличие на бременност този показател ще се увеличи и ще расте 2-3 пъти всеки ден и ще остане до края на бременността.
По кое време на деня се прави тестът за бременност?

Ако една жена е бременна, тогава времето на изследването няма никакво значение. По всяко време на деня ще покаже положителен резултат. Но в ранните етапи на бременността се наблюдават колебания на hCG в тялото на жената. Освен това през първата половина на деня нивото му ще бъде по-високо от вечерното. Смята се, че най-показателен ще бъде тестът сутрин. В този случай се използва прясна сутрешна урина. Точно по това време на деня нивото на хормона hCG се повишава до максимум, което означава, че точността на теста също ще бъде висока. Струва си да се отбележи, че при приемане на голямо количество течност урината ще се разреди и следователно резултатът от теста ще бъде определен като фалшиво отрицателен.
Какви са резултатите от теста?

Отрицателен – В този случай контролната лента става червена или розова, но тест лентата не е оцветена. Резултатът е, че жената не е бременна.

Положително – И двете ленти са червени. В ранните етапи тест лентата може да не е наситена.

Освен това има фалшиво положителни и фалшиво отрицателни резултати. Фалшиво положителен тест се получава при липса на бременност. В същото време нивото на hCG може да се повиши, но причините за това са различни. Например оценяване на тест след 15 минути или повече; наличието в медицинската история на жената на аборти и спонтанни аборти – докато нивото на hCG може да продължи от предишна бременност. Приемането на определени хормонални лекарства може да доведе до повишаване на hCG и фалшив положителен резултат.

Фалшиво отрицателен резултат може да възникне, ако тестът е извършен твърде рано, преди оплождането. В същото време hCG нямаше време да се натрупа правилно и самата бременност вече беше започнала. В някои случаи този резултат може да бъде при наличие на заплаха от спонтанен аборт.

Освен това има и невалиден резултат. В този случай дори контролната лента не се оцветява. Тестът в този случай е извършен неправилно, няма достатъчно урина или урината не е достигнала лентата.
Видове тестове

Има няколко вида тестове за бременност. Всички запазват общия принцип на работа – откриване на нивото на хормона hCG в урината. Този хормон се повишава само при бременни жени.

Тест лентата е може би най-често срещаният тип тест. Те могат да определят бременността от първия ден на закъснението. Как да използвате такъв тест? Лентата трябва да се потопи вертикално в урината до специална маркировка, изчакайте около 10 секунди. След това го извадете, поставете върху суха повърхност и изчакайте 3-5 минути. При положителен тест жената ще види две червени ивици. Този тест трябва да се прави сутрин, когато нивата на hCG са най-високи. Сред добре познатите тестове са Evitest, Lady Check, Featest. Ефективен и с ниска цена.

Тестовете на таблетите са точни резултати до 99%. Например Evitest Perfect. Към такъв тест е прикрепена пипета, с която трябва да капнете няколко капки урина върху специална таблетка и да изчакате резултата. Този тест може да покаже отговора за 2-3 минути. Принципът на действие е същият като този на тест лентата.
Тестовете от ново поколение са мастиленоструйни. Такива тестове имат точност от 99-99,5%. Тестът е лесен за използване, тъй като може да се използва навсякъде. За да се определи бременността, е необходимо само да се замени този тест под струя урина за 5-7 секунди.
Тест касетите са много надеждни при ранна и много ранна бременност. Те са силно чувствителни и показват надеждни резултати. Принципът на действието му е същият – определяне на нивото на hCG в урината. Тези тестове включват Evitest Proof.
Цифровият тест е най-високотехнологичният, позволява ви да определите наличието на бременност и точната й продължителност до 3 седмици. Това включва Clearblue. Тестът е удобен, защото не е необходимо да наблюдавате цвета на лентите, резултатът ще се покаже на екрана – ще се появи думата „бременна“ или „не е бременна“, както и гестационната възраст (2, 3 или повече от 3 седмици). Тестът е надежден дори в ранна бременност.
Електронен тест – също се отнася до най-новите разработки. Може да се постави под струя урина или да се събере необходимото количество урина в съд и да се потопи в него лента тесто. За по-точен резултат се препоръчва използването на сутрешна урина. Отговорът може да бъде намерен за 3 минути. Тестът ще покаже положителен или отрицателен резултат и ще посочи гестационната възраст. Производителят обещава да определи факта на бременност дори преди забавянето на менструацията, но тази цифра е около 97%. Ако тестът се проведе със закъснение от 3-4 дни, резултатът ще бъде по-точен. Резултатът от теста се съхранява на екрана до 24 часа.