Масаж на лицето

Масажът на лицето за бръчки е набор от специални техники и техники, с които може да се обработи всяка зона на лицето. Ефектът от процедурата зависи пряко от това колко добре и професионално се извършват поглаждане, потупване, пощипване и други кожни манипулации.

Какви са ползите от масажа:

стимулират се процесите на кръвообращението на тъканите;
овалът става по-ясен;
отокът намалява или напълно изчезва;
преминават синини и торбички под очите;
повърхностните бръчки, назолабиалните гънки се изглаждат;
кожата става по-еластична, тенът се подобрява;
мастните натрупвания по бузите и в областта на брадичката намаляват.

Всички тези положителни промени се наблюдават поради изтичането на лимфа, насищането на влакната с кислород и активното производство на еластин и колаген. В допълнение, мускулното напрежение се облекчава, бузите стават по-малко изразени.
Показания за процедурата

Има много техники за масаж, всяка от които помага за решаването на определени проблеми със стареенето на кожата на лицето, така че всеки може да избере правилната техника за себе си. Процедурата е показана за:

появата на бръчки и назолабиални гънки;
подпухналост в областта около очите;
сухота на кожата и промяна на нейния нюанс до по-тъмен;
увиснали бузи, бузи, „плаващ“ овал;
наличието на изразени мастни натрупвания под брадичката;
отпуснатост на кожата;
„пачи крак“ близо до клепачите;
пигментация, акне и разширени пори.

Масажът е показан и за превантивни цели, когато все още не са се появили промени, свързани с възрастта. Има общооздравително действие, като забавя процесите на стареене, като засяга всички слоеве на кожата.
Ползите от самомасажа на лицето

Разбира се, можете да посетите козметолог и напълно да му поверите кожата си, но е много по-добре сами да разберете всички механизми и да се научите как да управлявате своята младост и привлекателност. Самомасажът за лифтинг на лицето у дома има много предимства, като:

Висока ефективност. Редовното изпълнение на процедурата води до изглаждане на повърхностните бръчки и намаляване на броя на дълбоките кожни гънки. Резултатите ще бъдат забележими след няколко седмици. След завършване на курса са достатъчни поддържащи процедури 1-2 пъти месечно.
Безопасност. Ако изберете правилната техника и следвате правилата, масажът няма да навреди.
Удобство. За самомасаж не е необходимо да посещавате клиника, да ходите някъде или да каните специалист у дома си. Процедурите могат да се извършват по всяко удобно време. Основното нещо е да го правите систематично.
Лекота на изпълнение. Овладяването на техниката няма да е трудно. В този случай е важно да направите правилния избор на техника.
Без финансови разходи. Самомасажът е безплатен, единствените разходи могат да бъдат закупуването на буркани, гваш и други необходими аксесоари.

Видове самомасаж

Процедурата може да бъде класифицирана според използваните техники и устройства. Разновидности на масаж на лицето за бръчки у дома:

ръководство (класическа версия, която се изпълнява на ръка);
вакуум (използване на кутии);
суха (с помощта на четка);
ролка (с ролков масажор);
ултразвуков (специален електрически масажор);
скрепер за гваш (специална плоча във формата на сърце, изработена от естествен камък или стомана);
кехлибарена пръчка и др.

Подготовка за процедурата

Подготовката за масаж на лицето не отнема много време. Важно е само да се грижите за чистотата на кожата – отстранете козметиката, праховите частици, мазнините и потта, които се натрупват на повърхността. За да направите това, измийте лицето си с пяна или почистващ гел. Вместо измиване е позволено да избършете кожата с естествен хидролат на растителна основа. Преди да използвате кутии, препоръчително е да нанесете сквалан или масло върху кожата. Така ще се плъзгат много по-добре.

Други полезни съвети преди процедурата:

след около половин час направете горещ компрес на базата на билкова отвара, за да загреете мускулните тъкани, така че да станат по-еластични;
сигурно фиксирайте косата, в противен случай те ще паднат под пръстите и масажът ще бъде неефективен;
измийте ръцете си, почистете ноктите си, за да предотвратите инфекция;
за да проучите предварително, по кои масажни линии се извършват всички движения, е строго забранено да се извършват манипулации на случаен принцип.

Основни масажни техники

Всяка година техниките за масаж само се подобряват. Всеки у дома може да извърши тази лесна процедура и да подобри външния си вид без радикални козметични процедури и операция. С помощта на различни видове експозиция на лицето и шията можете да постигнете видими резултати само за няколко седмици.

Помислете за най-популярните и популярни методи:

Класическа. Това включва бавни плъзгащи се движения с ръцете: можете да галите, разтривате кожата, създавате вибрации и т.н. Всички действия трябва да се редуват, това е води до подобряване на кръвообращението в тъканите и активен лимфен отток. Всички движения се извършват по линиите на най-малко разтягане на кожата. По правило този вид масаж е показан в случаите, когато е необходимо да се повиши еластичността на кожата и да се подобри тонуса на лицето. Необходимо е да правите всичко, без да сваляте ръцете си, за предпочитане с използването на мазен козметичен състав.
Китайски. Основава се на активирането на биологично активни точки. Въздействайки върху тях, можете да стегнете кожата и да намалите броя на бръчките и най-важното – да стабилизирате психо-емоционалното състояние на мъжете и жените. Китайският масаж включва различни възможности за работа с лицето. Определени зони са отговорни за различни вътрешни органи и след като завършите такъв курс, можете не само да станете по-привлекателни и по-млади, но и да възстановите функционирането на различни системи, например пикочната или храносмилателната.
Спот. По този начин е възможно да се активират ключови зони на лицето и да се стартират вътрешни процеси, които допринасят за трансформацията на външния вид, което ще бъде забелязано от другите. В резултат на това значително се подобрява притока на кръв към клетъчните структури, тяхното насищане с кислород и основни хранителни вещества. Мускулният тонус се повишава, бръчките се изглаждат. За да разберете къде се намират точките, необходими за компетентното провеждане на процедурата, се препоръчва допълнително да се запознаете с видео уроците в Интернет.
Оскубани. От името става ясно, че се изпълнява със специални движения, които наподобяват леки ощипвания. Кожата получава мощен тласък за обновяване, възстановителни процеси и регенерация. За да минимизирате рисковете, по-добре е първият сеанс на щипковия масаж да се проведе при козметик и да помолите специалиста да ви покаже как да го изпълнявате правилно.

Противопоказания

Въпреки безопасността, достъпността и ефективността на процедурата, тя не е разрешена във всички случаи. Самостоятелният масаж на лицето е противопоказан при:

вирусни и възпалителни кожни заболявания;
херпетична инфекция в острата фаза;
история на хемофилия;
наличието на наранявания, изгаряния, ухапвания, отворени рани;
брадавици, големи невуси (рождени петна);
акне, алергичен обрив;
розацея;
мастна розацея и други патологии на кръвоносната система;
треска, обща слабост и други патологични състояния.

Извършването на процедурата при наличие на противопоказания заплашва със сериозни усложнения. Ако се съмнявате дали да правите масаж на лицето или не, по-добре е първо да се консултирате с вашия лекар.