Причини за загуба на коса след раждане

Човек губи коса през целия си живот. Всеки ден той губи около 100 косъма, което е норма. Но след раждането ситуацията става по-сложна. Всеки ден косата буквално се изкачва на кичури, а броят на „загубите“ надхвърля 500. Подобен проблем не трябва да предизвиква безпокойство, ако няма прогресия към алопеция или са налице допълнителни симптоми.

Защо косата пада след раждането? Това се дължи на няколко причини:

остър хранителен дефицит;
силен стрес, както морален, така и физически;
хронично лишаване от сън, нарушен дневен режим;
обилна загуба на кръв по време на раждане;
анемия;
хормонален дисбаланс.

Последната точка си струва да се разгледа по-отблизо.
Естествени хормонални промени

Най-честата причина, поради която косата пада след раждането, се крие в нарушение на производството на женски хормони. Те имат пряк ефект върху работата на мастните жлези, образувайки кератинови люспи. Прическата буквално блести на слънце, краищата не се цепят, а самите косми се удебеляват. Придобива се плътност на косата. На практика няма отлагания.

След раждането тези хормони започват да се произвеждат в минимално количество. Това води до нарушаване на храненето на косата, към тях се доставя по-малко кислород. Тялото влиза в обичайния работен ритъм, поради което косата губи своя блясък и плътност.

Мастните жлези не работят толкова интензивно, кичурите стават тъпи, скалпът изсъхва, не е изключен пилинг. Освен това тялото може да започне да се „проваля“, ако жената развие следродилен стрес. Поради това системите и органите не могат да се върнат към обичайния си ритъм на работа.
Кога е необходима медицинска помощ?

Какво да правя, ако косата падне след бременност, трябва ли да се консултирам с лекар? Помощта на специалист е необходима само в крайни случаи, въпреки че косопадът след раждане е доста често срещано явление.

Медицинска помощ е необходима, ако косата пада много след раждането, започват да се образуват „плешиви петна“, а на сутринта цели кичури се намират на възглавницата. Ситуацията може да бъде допълнена от редица предупредителни знаци, включително:

резки скокове на кръвното налягане;
силно замаяност;
редовни мигрени;
изразена мазна кожа, особено сутрин;
образува се тенденция към подпухналост;
има скокове на тегло;
появи се прекомерно „окосмяване“ по тялото.

Първо трябва да посетите ендокринолог, който въз основа на индивидуални показания ще предпише целеви изследвания. Кръвният тест ще помогне да се потвърди или отхвърли наличието на анемия.
Възможно лечение

Ако проблемът се проявява умерено, трябва постепенно да се възстановите. Прекомерният стрес ще се отрази неблагоприятно на тялото. Какво да направите, ако косата падне след раждането? Има две алтернативи на операцията: терапевтичен курс с лекарства и козметични услуги. Нека разгледаме и двата варианта.
Препоръчителни лекарства

Ако хормоналната „буря“ е причина косата ви да пада много след раждането, таргетната терапия може да помогне за разрешаването на проблема. Лекарствата се предписват изключително от ендокринолог, тъй като първо се установява кой хормон се произвежда в излишък или в недостиг.

Лечението с лекарства в следродилния период все още е опасно, тъй като тялото е в отслабено състояние. Лекарят ще трябва да коригира дозата, като разработи индивидуален терапевтичен режим. Ако има дефицит на витамини от група В, както и остра липса на желязо, причинена от обилна загуба на кръв по време на раждане, специалистът допълнително ще предпише препарати, съдържащи желязо.

По време на целия терапевтичен курс трябва да бъдете наблюдавани от лекар. Лечението може да се отложи, ако жената кърми.
Козметологични услуги

Какво да направите, ако косата пада след раждането и косата изтънява пред очите ви? Жените, паникьосани от такъв сериозен проблем, опитват всичко, включително козметични услуги. В салоните за красота се извършват различни процедури: маски, неагресивен пилинг. Но трябва да помним, че след раждането повечето дейности са забранени. Същото важи и за периода на кърмене.

След бременността хормоналният фон на жената е в нестабилно състояние. Не е известно какъв ефект ще има тази или онази процедура. Единствената разрешена мярка е масажът на главата. Можете да правите процедурата ежедневно, особено след душ и преди лягане.
Как сами да спрете косопада?

Посещението на лекар и салон за красота са крайни мерки. Първо, можете да опитате сами да отстраните проблема. Фактът, че косата пада след бременност, е известен на всички жени. Мнозина са изпробвали различни инструменти на собствения си опит и са готови да го споделят с бъдещите майки. Има 3 важни препоръки, които ще ви помогнат не само да спрете косопада, но и да повлияете благоприятно на външния й вид.
Нормализиране на храненето

Трябва да прегледате менюто си така или иначе. Дори ако косата на главата пада умерено след раждането, промяната в диетата ще допринесе за бързото възстановяване на тялото. Трябва да ядете поне 4 пъти на ден. Обичайната част трябва да бъде наполовина. Някои жени се подлагат на диета по време на бременност, като искат да имат здрав плод. Веднага след раждането не е нужно да се „нахвърляте“ върху храната, опитвайки се да компенсирате загубеното време.

Вредната храна, консумирана върху отслабено тяло, сериозно ще повлияе на външния вид. Можете да ядете пушени, пържени и мазни храни само умерено, на малки порции, не повече от веднъж седмично.За да укрепите къдриците, трябва да добавите към диетата си храни, съдържащи витамини А, В5, В6, С, Е и F. Можете да ги намерите в извара, яйца, морски дарове, зехтин и различни плодове. Препоръчително е да вземете всички кръвни изследвания, за да разберете кои витамини са в упадък.
Стабилизирайте ежедневието си, прекарвайте повече време на открито

Безсънните нощи по време на бременност не са напразни. Стресът от хроничната липса на сън се отразява на цялото тяло, включително и на състоянието на косата. Трябва да оптимизирате ежедневието си, умерено да отделяте време за домашна работа, да спите колкото е възможно повече. Препоръчително е да помолите някой близък за помощ, за да намалите тежестта върху себе си.

Освен това трябва да правите ежедневни разходки. Насищането на тялото с кислород ще повлияе благоприятно на кръвообращението. Косата ще започне да получава повече хранителни вещества.

Осигурете грижа за косата

Не на последно място, това е цялостна грижа за косата. Желателно е след болницата да посетите фризьор за скъсяване на косата. Това ще намали натоварването на космените фоликули, а новата и красива прическа, с подходяща грижа, ще расте много по-бързо. Трябва да изберете специализирани шампоани, които предотвратяват косопада. Желателно е съставът да съдържа хранителни компоненти. За укрепване на къдриците се препоръчват всякакви маски. Но трябва да внимавате!

След бременността уязвимостта към козметиката се увеличава, те могат да причинят алергии. Преди нанасяне върху косата трябва да се направи тест за реакцията на тялото. Малко пари трябва да се изстискат в ръката, да се разтрият с тънък слой, да се изчака 5 минути. Ако няма реакция, няма алергия. За подобряване на микроциркулацията на кръвта се препоръчва всеки ден да се прави масаж на главата. Също така трябва да спрете да използвате метални гребени, за да не повредите кератиновото покритие.