За ползите от боровинките

Така са наричали боровинките в древността, а плодовете й са наричали „кралско зрънце“. Наричан е още „блатен кехлибар“ и „блатни очи“ за необичайния си вид и уникален вкус, за магическата му способност да възстановява здравето и да удължава младостта.

Морошките се наричат ​​​​същите: северен портокал, касис от мъх, арктическа малина.

Морошката – Rubus chamaemorus – е многогодишно тревисто растение или полухраст от род Малини, семейство Розови.

Научното специфично име на cloudberry идва от древногръцката дума, която се превежда като „на земята“ и латински – morus, тоест „черница“. „Морошката се нарича както самото растение, така и неговото зрънце.

Коренището на морошката е пълзящо, разклонено, простиращо се няколко метра дълбоко в почвата.

Разклонено тънко право стъбло се издига на височина 30 см.

Листата са малки зелени, набръчкани, назъбени.
Цветовете са еднополови, единични, бели. Мъжките са по-големи от женските. Cloudberry цъфти през май-юни-юли. Морошката е кръстосано опрашващо се растение. Тя е отлично медоносно растение. Пчелите събират от него не само нектар, но и прашец.

Плодовете узряват в рамките на месец и половина. Плодът е съставна костилка, наподобяваща на външен вид малина. Всяко зрънце от морошка е разположено в затворен чашелист, който се отваря само когато боровинката узрее. Първоначално зрънцето е твърдо и червено, но когато узрее, става сочно, меко и придобива кехлибарено-жълт полупрозрачен цвят. Вкусът на зрънцето е кисело-сладък. Ароматът е ободряващ.

Плодовете се берат през юли-август, леко неузрели, тъй като узрелите плодове на морошката са меки и не издържат на транспортиране.

Cloudberry расте в Северното полукълбо в Швеция, Финландия, Норвегия, това е в Англия и Аляска. Ние растем в централната зона на европейската част на Русия, в Сибир и Далечния изток. Cloudberry расте в Беларус.

В големи количества расте на торфени блата, до боровинки, червени боровинки, див розмарин. На места, където растат боровинки, като правило има много мъх сфагнум. Това зрънце расте и в открити блата, блатисти гори, мъх и храстова тундра, на равнини и могили. Cloudberries могат да бъдат намерени в покрайнините на горски пътища и канавки.

Морошките растат, образувайки плътен килим, върху който лежат кехлибарени плодове, като мъниста.

На места, където растат боровинки, пасат глухари и яребици.

В Норвегия боровинките могат да се събират от всеки в държавните гори и да се консумират на мястото на събиране. Само местните жители имат право да превозват горски плодове. Мисля, че това е много мъдро решение. Събирането на неузрели боровинки е забранено в Норвегия.

Морошките се отглеждат в индустриален мащаб в скандинавските страни и в САЩ.

Морошката е ценно лечебно растение. За лечебни цели се използват листата и плодовете, които се берат през лятото и корените, които се берат през късната есен.

Зрелите плодове на морошката съдържат: витамини – А, В, Е, РР, С, фибри, антоцианини, захари, протеини, органични киселини: ябълчена и лимонена, салицилова киселина, танини и пектин, диетични фибри, минерали – калий, фосфор, желязо, кобалт, силиций, алуминий, магнезий, калций и др. Витамин С в боровинките е 4 пъти повече, отколкото в портокалите.

Съдържащото се в боровинките желязо има благоприятен ефект върху състоянието на кръвните клетки, нивото на хемоглобина и имунната система. Подобрява кръвообращението в крайниците. Морошката нормализира съсирването на кръвта, укрепва стените на кръвоносните съдове и стабилизира кръвното налягане.

Употребата на боровинки в храната помага да се премахне излишната течност от тялото и да се отървете от отока. Заедно с течността се отстраняват и токсините. В същото време боровинките предотвратяват дехидратацията на тялото, помагат за справяне с диарията, насърчават най-бързото обновяване на тъканите, което е особено необходимо при лечението на рани и изгаряния. Cloudberry подобрява имунитета, бори се с настинки, помага за понижаване на температурата и бързо възстановяване.

Cloudberry помага да се отървете от умората и да се ободрите, повишава ефективността. Подобрява нощното виждане поради факта, че съдържа повече витамин А от морковите.

Морошките се използват при лечение на сърдечно-съдови и стомашно-чревни заболявания, при отравяне с тежки метали.

Плодовете на морошката облекчават спазми, конвулсии, справят се с треска, предотвратяват множествена склероза, подобряват функционирането на дихателната система

Плодовете на морошката са полезни за бременни жени, тъй като допринасят за нормалното протичане на бременността и спомагат за раждането на здраво бебе.

Морошките се използват за лечение на чернодробни заболявания, цистит, уролитиаза, подагра, метаболитни нарушения, бери-бери, скорбут, туберкулоза, краста.

Използването на боровинки в храната служи като профилактика на онкологията, съдържащата се в тях елагова киселина забавя растежа на злокачествени тумори.

Можете да използвате боровинките не само пресни, но и като компот, конфитюр, пюре, желе, конфитюр. Листата се използват и в народната медицина за медицински цели. Аз и чашелистчета от морошка под формата на чай, отвари и настойки.

Листата от морошка имат: противовъзпалителни, антибактериални, хемостатични, заздравяващи рани, стягащи и диуретични свойства. Препаратите от тях помагат при вътрешни кръвоизливи и диария.

Прави се отвара от изсушени листа. Обикновено 1 супена лъжица сухи натрошени листа се запарват с чаша вряла вода, варят се 15 минути, настояват се 35 минути, филтрират се, приемат се по 1/4 чаша 3-4 пъти на ден половин час преди хранене.

Инфузия при метаболитни нарушения, подагра, уролитиаза
Залейте 2 супени лъжици счукани сухи листа с чаша вряща вода. Настоявайте в термос за 3 часа, прецедете. Вземете 1/3 чаша три пъти на ден половин час преди хранене.

чай против кашлица
2 с.л. лъжици натрошени листа запарете 2,5 чаши вряща вода, настоявайте като чай и пийте през деня между храненията 1/2 чаша или 2 супени лъжици. лъжици. Можете да пиете точно като чай, добавяйки мед.

Морошките, смесени с мед, се дават на отслабени пациенти.

Корените от морошка се използват при метаболитни нарушения като диуретик, при нефролитиаза, бери-бери, малария и настинки.
Сок от морошка смазва засегнатите участъци от кожата с краста.

Противовъзпалителна отвара при диария
1 чаена лъжичка изсушени натрошени листа от морошка заедно с чашелистчетата се запарват с чаша вряла вода. Настоявайте за 15 минути под капак в емайлирана тенджера, прецедете. Приема се по 1-2 с.л. лъжици 4 пъти на ден половин час преди хранене.

Инфузията помага при цистит, диабет, диария, подобрява храносмилането.

При нефролитиаза, цистит, възпаление на стомашно-чревния тракт, диария
1 ст. залейте една супена лъжица смес от натрошени листа и корени с чаша вряща вода, оставете да заври, намалете котлона и оставете да къкри на слаб огън за 15 минути. Прецедете, добавете преварена вода до пълния обем на чашата.

Вземете 1/4 чаша 4 пъти на ден 20 минути преди хранене на празен стомах, през нощта и през деня между храненията.

Антитусивно
Смесете чашелистчета от морошка със сушени листа.
Вземете 1 с.л. супена лъжица от сместа и запарете чаша вряща вода, настоявайте в термос за 3-4 часа, прецедете.

Вземете 2 с.л. лъжици 4 пъти на ден половин час преди хранене.

Препаратите от морошка, както всички лекарства, имат противопоказания.

Морошката не трябва да се използва, ако сте алергични към нея. Не се препоръчва да се приемат лекарства от боровинки вътре и да се ядат плодове при гастрит с висока киселинност, особено по време на обостряне, със стомашна язва, язва на дванадесетопръстника, хора с хипервитаминоза и неспецифичен ентероколит. Не злоупотребявайте с боровинки при заболявания на черния дроб и бъбреците. С повишено внимание и в минимални дози при пациенти със захарен диабет поради съдържанието на глюкоза и захари в плодовете.

Никой не трябва да яде семена от боровинка поради способността им да дразнят стомаха.

Останалата част от морошката е полезна, но естествено не преяждайте.

С прах от изсушени листа от боровинка се поръсват рани. По този начин могат да се излекуват дори гнойни рани.

Khanty и Nenets използват листата на морошката като кръвоспиращо и превръзъчно средство. Раните и листата са предварително смазани с рибено масло за бързото им освобождаване от гной. Превръзките се сменят два пъти на ден.

Морошките се използват както в промишлената, така и в домашната козметология. На базата на тези плодове се правят сапуни, кремове, шампоани, екстрактът се добавя към гелове и друга козметика. Морошката е особено полезна за момичета и жени със суха кожа.

Маслото от семена на морошка влиза в състава на препарати против стареене – скрабове, пилинги, серуми, кремове.

У дома можете да добавите сок от боровинки към кремове. Мастните киселини, както и витамините А и Е, съдържащи се в боровинките, ще направят кожата еластична, ще премахнат раздразнението и сухотата.

Ако избършете лицето си със сок, разреден с вода, тогава малките бръчки ще намалеят или напълно ще изчезнат, кожата ще стане по-свежа и по-лека.

Морошките действат добре и на кожата на ръцете.

За ръце можете да направите маски, като смесите 1 чаена лъжичка пюре от боровинки с растително масло или заквасена сметана до кремообразна консистенция. След 20 минути отстранете маската, измийте ръцете си с топла вода и изплакнете с хладка.

Сокът от морошка се втрива в корените на косата половин час преди измиване, за да стане косата по-здрава, блестяща и да расте по-добре.

Чистият сок от боровинки се втрива в кожата на главата, за да се отървете от пърхот и себорея.

Вана с отвара от листата тонизира и почиства кожата
Сварете шепа сухи листа от боровинка с литър вряла вода, оставете за половин час под капак в емайлирана тенджера, прецедете, изсипете във вана, температурата на водата в която не е по-висока от +37 C. Времето за баня е 15 минути.

Cloudberry е един от символите на Финландия. От 1999 г. монетният двор на тази страна сече монета от 2 евро с изображение на боровинки, създадена от дизайнера и архитект Раймо Хейно.

Източник http://greenmaster.me/