Застраховка “Гражданска отговорност” – какво покрива и какво не?

Гражданска отговорност

Застраховката „Гражданска отговорност“ е задължителна за всички собственици на моторни превозни средства в България. Тя осигурява защита в случай на причинени щети на трети лица или имущество при инциденти с вашия автомобил. Нека разгледаме подробно какво покрива, какво не, как да я сключите и други важни аспекти.

Какво представлява застраховката „Гражданска отговорност“?

Този тип застраховка представлява основна задължителна полица за всеки собственик на моторно превозно средство. Тя има за цел да защити собственика от значителни финансови загуби, които могат да възникнат в резултат на пътно-транспортни произшествия. Когато сте участник в инцидент, който причинява материални щети или наранявания на трети лица, осигуровката покрива компенсациите, които може да се наложи да платите, като по този начин предотвратява финансово натоварване върху вас и вашето семейство.

Без наличието ѝ, отговорността за покриване на всички щети остава изцяло върху вас, което може да доведе до значителни финансови трудности, особено ако щетите са сериозни или ако има пострадали лица. Тя ефективно минимизира този риск, като осигурява необходимата финансова подкрепа в критични моменти. Освен това, наличието ѝ е законово изискване в много държави, което подчертава нейната важност за обществената сигурност и финансовата стабилност на участниците в пътната обстановка.

Какво покрива?

Застраховката „Гражданска отговорност“ покрива следните щети:

  • Телесни повреди на трети лица

Ако причините телесни повреди на пешеходци, други шофьори или пътници в други превозни средства, полицата ще покрие разходите за медицински грижи и обезщетения;

  • Щети на имущество на трети лица

Ако повредите автомобили, сгради или друга собственост на трети лица, тя ще покрие разходите за ремонт или възстановяване;

  • Разходи за правна защита

Ако срещу вас бъде заведено съдебно дело, свързано с инцидента, ще покрие разходите за правна защита.

Покритието важи за територията на България, както и за други държави от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство.

Какво не покрива застраховката?

Важно е да знаете, че не покрива:

  • Щети по вашия собствен автомобил

За да защитите автомобила си, трябва да сключите допълнително покритие „Каско“.

  • Телесни повреди на водача и пътниците във вашия автомобил

За да осигурите покритие за себе си и пътниците, можете да сключите застраховка „Злополука на пътниците“.

  • Щети, причинени умишлено или при управление в нетрезво състояние

Тя не покрива щети, причинени умишлено или при шофиране под влиянието на алкохол или наркотици.

Как да сключите застраховка „Гражданска отговорност“?

Сключването става лесно и бързо. Можете да го направите онлайн или в офис на застрахователна компания. Необходимо е да предоставите информация за автомобила, водачите и да заплатите съответната такса. Цената на застраховка гражданска отговорност се определя въз основа на фактори като възраст, стаж, мощност на автомобила и други.

Какви са рисковете, ако нямате застраховка?

Ако нямате такава и причините инцидент, можете да понесете огромни финансови последици. В зависимост от степента на щетите, разходите могат да достигнат десетки хиляди левове. Освен това, шофирането без задължителната полица е нарушение и може да доведе до глоби и санкции.

Тя е жизненоважна за всеки собственик на моторно превозно средство в България. Предпазва ви от финансови рискове в случай на инциденти, при които потърпевши са трети лица или имущество. Въпреки че има определени изключения, тя осигурява основно покритие и защита.

Не рискувайте финансовата си сигурност и спокойствие. Посетете офис или уебсайт на предпочитана от вас компания, попълнете необходимата информация и сключете застраховката още сега. Направете го за собствения си мир и защита на пътя. Не забравяйте, че тя е задължителна и е в интерес на всички участници в движението.