Мозъчната активност предсказва хроничната болка

Хроничната болка – тази, която продължава повече от три месеца – е основна причина за трайни увреждания или инвалидност. Някои видове са трудни за лечение и водят до значителни страдания. Болката често се измерва от субективните доклади на пациентите. Липсата на обективни мерки за нея възпрепятства разработването на по-добри начини за диагностицирането и лечението и.

Екип от изследователи, финансиран от Националния Институт по здравеопазване (NIH), ръководен от д-р Прасад Ширвалкар от Калифорнийския университет в Сан Франциско, изследвал четирима души с хронични невропатични страдания (причинена от увреждане на нервите или заболяване). Трима от участниците имали хронична болка, развила се след инсулт. Четвъртият имал фантомна болежка в крайниците – такава, която привидно идва от ампутиран крайник.

Участниците имали хирургически имплантирани електроди в две от зоните на мозъка – предния поясен кортекс (ACC) и орбитофронталния кортекс (OFC) – изследването е протекло по начин, наречен дълбока мозъчна стимулация. Електродите записвали активността в тези области на мозъка в продължение на няколко месеца. През това време участниците оценявали интензивността на болката си по няколко пъти на ден. Резултатите от проучването са публикувани в Nature Neuroscience на 22 май 2023 г.

Изследванията показали, че OFC сигналите могат да бъдат обективен маркер за хронична болка. Тези сигнали могат да се използват за диагностициране на хроничните страдания и измерване на ефективността на нови лечения. Проучванията също така очертали различните мозъчни механизми, които са в основата на хроничната срещу острата болка. Това може да помогне за насочване на развитието на интервенции като дълбока мозъчна стимулация за облекчаване на страданията.

„Когато се замислите, болката е едно от най-фундаменталните преживявания, които един организъм може да изпита“, казва д-р Ширвалкар. „Въпреки това все още има толкова много неща, които не разбираме за това как тя действа. Чрез разработването на по-добри инструменти за изучаване и потенциално повлияване на реакциите на болка в мозъка, ние се надяваме да предоставим облекчение на хората, живеещи с хронични страдания.“

 

Още информация за здравето ви може да откриете тук.