Упражнения при проблеми със стомаха

Мудният стомашно-чревен тракт причинява сериозни здравословни проблеми с течение на времето. Можете да „развеселите“ храносмилателния тракт с прости упражнения и други полезни действия.

Раздразнителността, неразположението, безсънието, изпъкналият корем често са резултат от ленива и мудна работа на стомаха и червата.

За да избегнете подобни проблеми, вземете за правило да извършвате няколко прости действия всеки ден. Няма да ви отнеме много време и няма да се налага да харчите излишни пари. Разбира се, вместо следните действия, можете да отидете в аптеката, да си купите различни лекарства и да вземете шепи от тях, седейки пред телевизора, надявайки се да се отървете от проблема. Но не забравяйте – всички химически лекарства облекчават един проблем, но по пътя те могат да възнаградят други.

Сутрин
Действие 1
Правете ежедневни упражнения за храносмилателния тракт. Ако всеки ден не се получи, тогава поне три пъти седмично по 15 минути. Упражненията се изпълняват веднага след ставане от сън, в леглото, на празен стомах. Дишайте със стомаха си: вдишайте – изпънете корема си, издишайте – приберете го.

Действие 2
Без да ставате от леглото, изпийте 200 г топла вода (пригответе я от вечерта). Легнете по гръб, повдигнете двата крака нагоре. Ако е възможно, направете „бреза“ или просто подпрете краката си на стената.
Това упражнение активира чревната подвижност, облекчава запек, хемороиди.

Действие 3
Легнете по гръб, повдигнете леко свитите крака нагоре и направете упражнението „велосипед“ за 30 секунди

Действие 4
Станете от леглото, седнете и клякайте за 2 минути.
Това упражнение е вид чревен масаж, в резултат на което се подобрява работата на коремните органи. Едно просто упражнение дава добър тласък на червата, ускорява метаболитните процеси, насърчава разграждането на мазнините и премахва вредните метаболитни продукти.

Действие 5
Седнете на задните си части, изправете краката си. Издърпайте десния крак към корема и завъртете тялото надясно. Повторете 8 пъти. След това повторете същите действия с левия крак, като завъртите съответно тялото на лявата страна.

Такова усукване засяга всички органи на коремната кухина. Когато дръпнете десния си крак към корема и се обърнете на дясната страна, се активира работата на черния дроб, жлъчния мехур и възходящото черво. Действията с левия крак активират стомаха, панкреаса, далака, низходящото дебело черво.

Тези прости действия помагат за премахване на метеоризъм, запек и нормализиране на киселинно-алкалния баланс. И в същото време премахват омразните мастни натрупвания от корема.

Действие 6
Легнете по корем, наведете се, опитвайки се да повдигнете главата си по-високо. След това, като погледнете през рамото си, опитайте се да видите и двете пети. Повторете упражнението 8 пъти надясно и същото наляво. Това упражнение активира работата на стомаха.

Действие 7
Седнете на пода, внимателно се наведете напред, така че коремът да лежи на бедрата, докато вдишвате и да се прибира, когато издишвате. Не се опитвайте да държите краката си прави, няма значение.
Упражнението помага за изгаряне на мазнини в коремната кухина, помага да се отървете от запек, хемороиди.

Действие 8
Седни на един стол. Извършете 8 накланяния към бедрата (в двете посоки) и след това 8 усуквания (завъртания на тялото) в двете посоки.
Упражнението е ефективно при липса на движение, облекчава храносмилателните проблеми.

След извършване на упражненията трябва да изпиете чаша (200 ml) топла преварена вода. Ако можете да изпиете две, още по-добре!

Вечер (преди лягане)
Правете масаж на корема, за да подобрите кръвообращението в коремната кухина.
1. Легнете по гръб, поставете малка възглавница под главата си, огънете коленете си. Тази поза помага за максимално отпускане на коремните мускули и е удобна за масаж.
2. Поставете дланта си върху пъпа, използвайте върховете на пръстите си, за да направите 8 кръгови движения по посока на часовниковата стрелка. С всеки кръг увеличавайте амплитудата: масажирайте не само областта на пъпа, постепенно пръстите трябва да стигнат до върха – до гърдите, отдолу – до пубиса.
3. След 30 секунди повторете тези стъпки отново. Масажът е много ефективен за предотвратяване на запек.
4. Ако времето позволява, масажирайте сутрин и вечер.
След масажа енергично (но в рамките на разумното) няколко пъти натиснете с пръсти областта в долния ляв ъгъл на корема. На това място червата се огъват и често хранителните маси застояват тук.

От голямо значение за отстраняването на проблема с бавната работа на храносмилателния тракт е храненето.

Вашето меню трябва да включва зеленчуци и плодове, зърнени храни (елда, овесена каша, перлен ечемик). Добавете растително масло, нарязани сушени плодове (сини сливи, сушени кайсии) към зърнените култури.

Откажете се от мазните храни. Дайте предпочитание на риба, млечни продукти, извара, ръжен хляб, цвекло, моркови, тиква.

Морските водорасли имат добър слабителен ефект. Опитайте се да включите този полезен продукт в менюто поне няколко пъти седмично.

Всеки знае за ползите от фурмите. Тези сладки плодове също помагат за решаване на проблема с летаргията в стомашно-чревния тракт. Можете да си приготвите здравословна отвара (варете 5 фурми в 500 мл вода за 3 минути). Отварата се пие сутрин и вечер. Вместо отвара можете да ядете по 6 фурми дневно като ги пиете с вода.

Както можете да видите, има много начини за установяване на нормална дейност на стомашно-чревния тракт. Основното в този бизнес е да започнете да се справяте с проблема възможно най-рано и да не спирате наполовина.

Движението, режимът на пиене, правилното хранене ще ви върнат радостта от живота и ще ви освободят от проблемите.

Бъдете здрави!