Защо не всички обичат жегите

Някои хора мислят със страх за настъпването на горещите дни. Те не понасят много добре топлината. Те не са доволни от слънцето и възможността да се пекат под него.

Хората са трудни за угаждане. Да вземем например времето – през зимата мечтаем за лято, а през лятото линеем от жега и мечтаем за прохлада. Не, има хора, които понасят добре горещините. Харесват горещите летни дни, когато, както се казва, „асфалтът се топи“. При такова време те най-накрая се затоплят, отърват се от постоянното усещане за студ. Но не всеки се чувства комфортно, когато термометърът пълзи до тридесет градуса по Целзий и спокойно се преобръща.

Причините за непоносимост към топлина са разнообразни. Но всички хора с непоносимост към топлина са обединени от неспособността на тялото да регулира нормално телесната температура, осигурявайки баланс между топлина и студ.

Ако не понасяте добре горещините и настъпването на горещите дни превръща живота ви в истинско мъчение, опитайте се да разберете причините за непоносимостта към топлината.

Известно е, че хипертониците имат лошо отношение към горещото време. С настъпването на горещите дни те се опитват да се появяват по-малко на улицата през деня. Оказва се, че приемането на антихипертензивни (понижаващи кръвното налягане), антихистамини, деконгестанти предизвиква приток на кръв към кожата, което блокира изпотяването. Но не можете да откажете да приемате лекарства в жегата, тъй като може да се случи хипертонична криза или нещо по-лошо.

Някои твърдят, че в жегата им помага да се справят с жаждата си за кафе или силен чай. Но кофеинът предизвиква увеличаване на честотата на свиване на сърдечния мускул и ускоряване на метаболизма. Жаждата, може би, може да се справи за известно време, като се изпие чаша кафе, но този метод няма да ви спаси от неразположение в жегата.

Пълните хора не понасят добре горещините. Слоят мазнина е топлоизолатор, който предотвратява нормалния топлообмен. Колкото повече наднормено тегло, толкова по-трудно е в жегата. Пълните хора са изложени на прегряване при високи температури на въздуха. За такива хора жегата е истинско изпитание.

Неизправността на щитовидната жлеза е причина за повишено производство на тиреотоксин. Това вещество влияе върху регулирането на температурата. Ако има повишено производство на тиреотоксин (хипертиреоидизъм), метаболитните процеси се ускоряват и телесната температура се повишава. Намалената продукция на това вещество (хипотиреоидизъм) е причина за втрисане. Такива хора изпитват студени тръпки дори в жегата.

Хората, страдащи от тиреотоксикоза, се оплакват от чуплива коса, сухота и изтъняване на кожата, често напукване на кожата, лош сън. Поради повишената подвижност на храносмилателната система и червата, те често изпитват диария. Хората отслабват, въпреки че не се оплакват от апетита си.

Хората, страдащи от такова заболяване, са неспокойни, лесно възбудими. Настроението им е нестабилно. Често има тремор (треперене) на ръцете и краката.

Ако страдате от непоносимост към топлина, умора, слабост, сърцебиене, раздразнителност, определено трябва да се консултирате с лекар и да се прегледате.

Пациентите с множествена склероза не понасят добре топлината, тъй като заболяването причинява нарушение на защитната обвивка на нервите. Нервните сигнали стават нестабилни.

Какво може да се направи, за да дарите богатство в горещо време
На първо място, трябва внимателно да подходите към избора на обувки и дрехи. Дрехите трябва да бъдат изработени от естествени леки материи, за предпочитане в светли цветове, кройката на дрехите трябва да е свободна, да не ограничава движенията. Обувките са изработени от естествена кожа.

Избягвайте тесни и неудобни дрехи и обувки. Тесните неудобни обувки определено ще причинят подуване на краката. Поради оток кръвният поток ще бъде нарушен, състоянието на тялото ще се влоши. Облекло, което ограничава движението, неудобен сутиен, стягащи колани често причиняват влошаване на благосъстоянието в горещите дни.

Особено внимание трябва да се обърне на храненето. Пикантни, пушени, солени храни не трябва да присъстват в диетата на хора, които не понасят добре топлината. В такива дни храната трябва да е лека. Гответе ястия от постно месо, яжте повече пресни зеленчуци и плодове. Пийте билкови чайове, отвари от горски плодове и плодове, плодови напитки, слаб чай, чиста вода. Избягвайте бирата и газираните напитки.

Ако сте с наднормено тегло, опитайте се да отслабнете. Но не гладувайте – променете хранителните си навици. Преминете към здравословна храна. Не яжте купени от магазина полуфабрикати, колбаси и колбаси. Минус – ще трябва да отделите повече време за готвене, плюс – ще се разделите с излишните килограми и ще подобрите благосъстоянието си.

Ако има склонност към оток, пийте отвари и настойки от билки, билкови чайове. Инфузиите от билки от горец и хвощ имат отличен анти-едематозен ефект. Залейте с 0,5 л вряща вода 1 маса. лъжица смес от тези билки, покрийте съдовете с капак и оставете за 15 минути. Пийте инфузията през целия ден на малки порции. Такава инфузия може да се пие на курсове от 10 дни. Инфузията ще облекчи подуването и ще помогне за нормалното функциониране на бъбреците.

Варете билкови чайове от листа от касис, череши, малини с добавка на мента или маточина. Такива чайове имат лек диуретичен ефект, имат положителен ефект върху здравето на бъбреците. Тези чайове се приготвят от сметка чаена лъжичка събиране на 200 мл вряща вода. Напитката е готова за 7-10 минути.

Много използват фармацевтични диуретици. Но химическите агенти измиват калция от костите и впоследствие костите стават чупливи, възниква остеопороза. Растителните суровини действат по-меко и носят осезаеми ползи за тялото.