Киселини в стомаха – причини, лечение

Неприятно усещане за парене „в корема“ или усещане за топлина в горната част на корема и долната част на гърдите е познато на мнозина. В някои случаи киселините достигат дори до шията и долната челюст, могат да бъдат придружени от повишено слюноотделяне, горчив или кисел вкус в устата.

Според СЗО приблизително 60% от възрастното население на планетата страда от излишък на киселина в стомаха – киселини. Киселините могат да бъдат с всякаква киселинност, но все пак по-често се появяват с повишена киселинност.

Киселините се появяват по различни причини. Най-често срещаното обаче е нередовното, обилно хранене. Някои храни провокират киселини, тъй като дразнят лигавицата на хранопровода, допринасят за повишено образуване на киселина, което води до киселини. Тези продукти включват:

• шоколад;
• лук;
• пипер;
• цитрусови плодове;
• прясно изпечен хляб;
• пайове;
• пържени храни;
• мазна храна

Пържените и мазни храни не напускат стомаха за дълго време, което причинява производството на допълнителни порции солна киселина.

Любителите на кафе често стават жертви на киселини. Маслото и кофеинът, съдържащи се в големи количества в кафето, дразнят стомашната лигавица и провокират киселини.

Газираните напитки, газираната вода също допринасят за киселини. Газовете, съдържащи се в напитките, причиняват разширяване на стомаха, като киселината се издига нагоре в хранопровода.

Опитайте се да ядете по-често на малки порции. Ако трябва да се храните плътно, пийте чиста, а не студена вода или минерална вода без газ на малки глътки по време на хранене. Водата ще помогне за отмиване на киселината от стените на хранопровода.

Друга причина за киселини е злоупотребата с алкохол. Употребяващите твърди алкохолни напитки често търсят средства, за да се отърват от киселини.

Наднорменото тегло и киселините са добри приятели. Друга рискова група са тези, които обичат да спят след хранене. Излишък от киселина в стомаха често се появява при лягане на пълен стомах. Съветът да вечеряте поне два часа преди лягане не е измислен напразно! В хоризонтално положение нищо не пречи на потока на киселина в хранопровода. Ако наистина трябва да легнете, повдигнете възглавницата по-високо.

Никотинът, някои медицински средства помагат за понижаване на тонуса на клапата между хранопровода и стомаха. Съдържанието на стомаха навлиза в хранопровода и причинява киселини. Аспиринът, ибупрофенът, ортофенът допринасят за повишена киселинност в стомаха и рефлукс на съдържанието в хранопровода. Опитайте се да приемате тези лекарства след хранене.

Тесните колани, бременността, вдигането на тежести често причиняват киселини, тъй като повишават интраабдоминалното налягане.

Важен фактор за появата на киселини е стресът!

Има много начини да се отървете от киселини. Но се оказва, че някои много популярни рецепти не са много здравословни! Говорим за сода бикарбонат и мляко.

Мисля, че много от нас разредиха сода във вода, изпиха състава и безопасно забравиха за неприятностите. При прием на разтвор на сода киселинността в стомаха рязко спада почти до нула, но бързо се повишава отново до високи стойности. Такива промени в киселинността влияят неблагоприятно върху състоянието на стомашната лигавица и могат да нарушат киселинно-алкалния баланс.

Млякото е богато на протеини и калций, които стимулират секрецията на киселина в стомаха и могат да предизвикат киселини.

Най-простото и ефективно средство за киселини е сок от сурови картофи. Ако киселините ви измъчват редовно, вземете курс на лечение. Пийте 100-150 г картофен сок сутрин на празен стомах в продължение на 10 дни. След десетдневна почивка повторете курса.

Важно! След като вземете сока, трябва да си легнете за 30 минути. Можете да закусите след час.

Ако тази опция ви се струва отнемаща време, опитайте тази: половин час преди хранене, 3 r. пийте по 1 десен на ден. лъжица пресен картофен сок.

Смес от сок от бяло зеле и картофи има добро лечебно свойство. Пропорция: 100 г зелев сок + 60 г картофи.

Медът е известен със своите лечебни свойства. При киселини помага и този полезен продукт. Един час преди хранене (закуска, обяд и вечеря) изяжте непълна чаена лъжичка мед.

Лечебните свойства на лененото масло са неоспорими. При киселини се препоръчва да се пие ленено масло два пъти на ден по 1 супена лъжица в продължение на месец.

Запарка от билки: изсипете 1 маса в термос. лъжица жълт кантарион, мента, сладка детелина; залива се с 1 литър вряла вода. След 8 часа се прецежда, пие се по 100 г четири пъти на ден един час преди хранене.

Пийте чай от мента. Можете да добавите листа от калина и касис, цветя от липа към мента: изсипете 2 чаени лъжички суровини в 200 g вряща вода. Варете този чай поне 10 минути.

Друг съвет: яжте каша от елда всеки ден на празен стомах и пийте много чиста вода.

Много хора ще харесат този вариант, за да се отърват от киселини в стомаха: всеки ден след ядене се глезете с шепа слънчогледови семки.

Тиквените семки се справят и с киселини. Суровите тиквени семки се препоръчват за „изземване“ на киселини.

Постоянните, често повтарящи се киселини могат да бъдат признак на заболяване на стомаха или хранопровода – гастрит, пептична язва, гастроезофагеален или дуоденогастрален рефлукс. Рефлуксът причинява усещанеe пълен стомах след малко хранене, оригване, горчив вкус в устата, кашлица, болка или натиск в гърдите.

Понякога хората бъркат усещането за топлина в областта на сърцето, зад гръдната кост, за проява на киселини. Опасността е, че това са симптоми на коронарна болест на сърцето.