Как да подготвим момиче за посещение при гинеколог, за да не я изплашим?

Ходенето на лекар винаги предизвиква стрес у детето, а първото посещение при гинеколога често плаши не само момичето, но и майката. За да може приемането да мине гладко, бебето да не се страхува и да не плаче, тя трябва да бъде правилно подготвена и да разкаже за всичко предварително. Татяна Валериевна Юдина, кандидат на медицинските науки, лекар от най-висока категория, детски гинеколог, разказа как да направите това.

Ето как да подготвим момиче за посещение при гинеколог?

– Трудно е да се отговори на този въпрос, но едно мога да кажа със сигурност: колкото по-спокойна е майката, толкова по-спокойно е детето. Ако една майка няколко дни преди срещата каже на дъщеря си, че ще отидат на лекар, тогава бебето вече няма да се страхува толкова. Важно е да обясните, че докторката е добра и в кабинета й има много интересни играчки. Необходимо е да помогнете на детето да преодолее страха си, но не с думите „не се страхувайте“, а като кажете какво ще направи лекарят и че няма да се случи нищо лошо и болезнено.

Посещението в болница винаги е страшно за детето. Нека си представим: момиче влиза в офиса, има неразбираемо голямо кресло и седи нечия друга леля в бяло палто. Страшен? Страшен! Много деца плачат по време на приема, но лесно се успокояват. В такива случаи е ясно, че детето не се страхува от лекаря, а просто не му харесва да е в болницата. Други деца крещят и избухват в истинска паника. За щастие, това се случва рядко. Всичко зависи от това как майката настройва детето, както и от неговия опит в общуването с лекарите. Ако едно момиче често е било в болница, са й били инжекции и тя е останала уплашена, тогава при назначаването на гинеколог може да плаче, да се страхува и да не контактува.

Мама познава дъщеря си най-добре от всички и само тя може да я настрои правилно и да предотврати ненужните страхове.

Как подхождате към децата, ако се страхуват и плачат?

– За да успокоя детето, използвам всички трикове: мога да пусна анимационни филми, да пея песни с тях и да играя игри. В частен център има възможности за това. Тук също можете да свалите бялата си роба и да облечете весел цветен костюм. Това не може да стане в държавна институция: бялата престилка е задължителна униформа, а за всеки пациент се отделя малко време.

Вярвам, че най-важното е да разбереш детето и да не го натискаш. Дори най-малкият пациент трябва сам да вземе решение. Абсолютно съм убедена, че всичко може да се обясни на едно дете. Както каза Антоан дьо Сент-Екзюпери, трябва да използвате изкуството на малките стъпки. Трябва да говорите с момичето, така че да спре да се страхува, след това да кажете как ще се проведе прегледът и защо има нужда от него. Всичко това може да се направи по игрив начин. Обикновено децата се успокояват и се съгласяват, след това все още могат да поплачат малко, но да си тръгнат с усмивка и в добро настроение.

Трябва ли да кажа на момичето какво лекува гинекологът?

„Всичко зависи от възрастта на детето. Малкото момиче няма нужда от такива тънкости, а по-голямото момиче, напротив. Някои родители възпитават децата си да бъдат много срамежливи и когато момиче дойде на среща, е трудно не само да се проведе преглед, но и просто да се съблече. Това също не е много правилно, всичко се нуждае от златна среда. Трябва да говорите с децата, да им разказвате и обяснявате всичко, защото неизвестното е най-страшно.