Защо клепачите се подуват

Кожата на клепачите е тънка и чувствителна, бързо реагира на най-малките промени в тялото. Клепачите се подуват по много причини, така че е препоръчително да ги знаете, за да избегнете проблеми или да реагирате навреме на евентуално влошаване на състоянието на клепачите.

Важно е да разберете защо клепачите се подуват, тъй като това може да е първият симптом на заболяване.
Ако клепачът е подут, би било по-правилно да се каже „подут“. Подпухналостта може да бъде едва забележима или, обратно, изразена, до промяна в чертите на лицето, понякога човек дори не може да отвори очите си от подуване на клепача.

Подутите клепачи често придружават следните симптоми:
• зачервяване;
• сърбеж;
• пилинг;
• болезненост;
• обрив;
• единично уплътнение;
• лакримация;
• болезненост;
• гноен секрет от очите.

Причини за подуване на клепачите
Излишна течност
Клепачите могат да се подуят поради натрупването на излишна течност в тялото. Това се случва поради грешки в храненето. Ако ядете много солена или пикантна храна вечер, пиете много течности, алкохол, сутрин вместо очи можете да видите тесни цепки в огледалото, заобиколени от подути клепачи.

Но ако клепачите редовно се подуват сутрин, дори ако се опитате да не ядете вредни храни, това е повод да посетите лекар и да проверите състоянието на бъбреците, сърцето и ендокринната система. Между другото, в този случай краката се подуват. Така че не забравяйте да обърнете внимание на глезените. Ако краката ви са подути в областта на костите, не отлагайте посещението при лекар.

Отварата от магданоз помага да се справите с подпухналостта. Измийте добре 4 стръка магданоз (с корените), сложете в съд, добавете литър вода. Вари се на слаб огън половин час. Охладете бульона, прецедете. Пийте 100 g 3 r. в един ден.

От семената на растението може да си приготвите отвара от магданоз. 2 с.л. Изсипете супени лъжици семена в тенджера, налейте 200 мл вода, оставете да къкри 15 минути на слаб огън, филтрирайте, пийте отварата по супена лъжица четири пъти на ден.

Алергия
Алергичната реакция се проявява чрез сърбеж, лакримация, зачервяване на очите, подуване на клепачите, ринит.
В този случай е необходимо да идентифицирате алергена и да се опитате да се отървете от него. Спомнете си какво сте яли и пили предишния ден или може би сте били в прашна стая или, обратно, на цъфтяща поляна.

Вземете антихистамин: кларитин, лоратадин, опитайте се да пиете много чиста вода и да вземете активен въглен. Този инструмент ще помогне за ускоряване на отстраняването на алергените от тялото.

Много често клепачите се зачервяват, сърбят, подуват при използване на нискокачествена козметика. Вчера кремът и спиралата бяха идеални за вас, но днес клепачите ви са подути. Възможно е козметиката ви да е с изтекъл срок на годност или в нея да са попаднали бактерии. Безмилостно изхвърлете тубите и бурканите и купете нови, тъй като по-нататъшната им употреба само ще влоши ситуацията.

Какво да направите в този случай? Препоръчително е да почистите старателно клепачите от козметика, да смажете кожата с антихистамин. Може да бъде хидрокортизонов мехлем, Lorinden C, Advantan.

Ако в допълнение към подуването на клепачите и сърбежа усетите общо влошаване на състоянието, пийте антихистамин: Suprastin, Zirtek, Diazolin.

Но ако състоянието се влоши, кашлицата, назалната конгестия са свързани, се развие подуване (лицето, шията се подува, трудно е да преглъщате), спешно се обадете на линейка, тъй като може да настъпи анафилактичен шок.

Възпалителни заболявания
Клепачите могат да се подуят при конюнктивит. В този случай човек усеща сърбеж, болезненост, клепачите се зачервяват и набъбват, очите сълзят и се появява гной.
Подобни симптоми се появяват при блефарит. Най-добре е да се консултирате с лекар за точна диагноза и правилно лечение.

Ечемикът на клепача е много неприятно, болезнено гнойно образувание върху лигавицата на клепача, при което той се подува.
За да се предотврати разпространението на инфекцията на по-голяма площ, е необходимо да се извърши своевременното й лечение.
В повечето случаи ечемикът причинява Staphylococcus aureus, който влиза в човешкото тяло с отслабена имунна система, хипотермия, контакт с различни замърсители върху очите. Заболявания на ендокринната система, разстройство на стомаха и червата провокират появата на ечемик на клепача.

За лечение на ечемик се използват етилов алкохол, йод, тинктура от невен, хидрокортизон или тетрациклинов мехлем, антибактериални капки за очи Ципромед.

Първо се извършва външно лечение на ечемик с алкохолен разтвор, след това се вкарват капки в окото и ечемикът се смазва с мехлем.

Можете да затоплите вътрешния ечемик със суха топлина. Добре върши работа за тази цел сварено горещо яйце. Яйцето се увива в чиста носна кърпа и внимателно се поднася към клепача. Топлината трябва да е удобна.

Лечебни лосиони
Невен
1 ст. супена лъжица цвят от невен, 200 мл вода се вари на слаб огън 10 минути, престоява 15 минути, прецежда се. Навлажнете парче марля в бульона, прикрепете към ечемика. Лосионът да се сменя като изсъхне. Времетраене на процедурата – 30 мин. На ден могат да се извършват до три такива процедури.

Вместо цветя от невен може да се използва живовляк. Пригответе и използвайте отвара по същия начин, както от невен.

Татуирането, което влезе в модата, включва прилагането на оцветяващи пигменти дълбоко в кожата до почти 2 mm. Поради нарушаването на целостта на кожата по време на тази манипулация, клепачите се подуват. Отокът продължава няколко дни, след което изчезва.
Но ако по време на татуирането е била въведена инфекция или са използвани нискокачествени материали или е възникнала алергична реакция към боята, може да се появи дългосрочно подуване на клепача. За лечение ще трябва да вземете курс на антибиотици, да използвате антихистаминови и противовъзпалителни мехлеми, сух лед.

Наранявания
Всяка драскотина по клепача, прашинка, която е влязла в окото, може да провокира подуване на клепача поради инфекция на лигавиците.
Опитайте се внимателно да изплакнете клепача, отстранете прашинката, капнете антибактериални капки в окото. Но ако клепачът продължава да се подува, потърсете лекарска помощ.

Други причини
Клепачите се подуват поради безсъние, стрес, сълзи, продължителна работа пред компютъра, ухапвания от насекоми

Какво е забранено да се прави с подуване на клепачите
Ако клепачът е подут поради абсцес, не се опитвайте сами да го изстискате или пробиете.
Не нагрявайте абсцеса!
Ако клепачите ви се подуят, избягвайте грима и контактните лещи.