Ползата от аспержите

Аспержите са познати и използвани от много дълго време. Въпреки това, ние започнахме да го използваме сравнително наскоро. Той придоби популярност поради високото съдържание на ценни вещества. Какво може да се направи и как да се приготвят зелени аспержи, така че ястията да са вкусни и всички ценни вещества да се запазят в тях?

История на продукта

Преди това този продукт се сервираше само в богати къщи на големи празници. Египетските фараони, френските крале и римските императори ядоха аспержи. Този продукт не беше достъпен за обикновените хора.

В зората на появата си зеленчукът е бил приписван с лечебни и мистични свойства. В древна Гърция и Египет се е смятало, че само това растение е източник на мъжка сила, а в Рим се е използвало срещу нежелана бременност (древен контрацептив).
По-късно растението започва да се счита за амулет от злото око.

Както можете да видите, още в древни времена този зеленчук се е смятал за полезно и лечебно растение.

Полезни характеристики

Можете да ядете само млади филизи, ако пропуснете този момент и листата започнат да се отварят, издънката вече няма да се яде. Какви полезни вещества се съдържат в тези млади листа? Това е голямо количество витамини (K, C, E, A, B), макро- и микроелементи (селен, калий, мед, калций, манган, фолиева киселина), аминокиселини, нишесте, протеини, диетични фибри, мазнини.

Разбира се, аспержите имат много полезни свойства:

• подпомага работата на сърцето;
• участва в хемопоетичния процес;
• способен да образува съединителна тъкан;
• премахва инфекцията;
• укрепва костите;
• премахва шлаките и токсините;
• предотвратява появата на бръчки;
• укрепва косата

Това растение има противогъбични, диуретични и антисептични свойства. Но за да се запазят всички свойства, зеленчукът трябва да бъде сготвен правилно.

Как да приготвим вкусен продукт?

Ако решите да приготвите някакво ястие от този зеленчук, първо го почистете. Необходимо е да се отреже разрезът, да се отстрани филмът и да се излеят леторастите с вряла вода. Най-лесният начин е да сварите стъблата във вряща подсолена вода. Колко време се готвя зелени аспержи? Пет минути са достатъчни. Ако продължите да готвите, то ще загуби полезните си свойства и ще придобие грозен тъмнозелен цвят. И ако го приготвите правилно, дръжките ще бъдат сочни, леко хрупкави и яркозелени. В същото време полезните свойства ще бъдат запазени.

Как да готвя аспержи? Необходимо е да завържете пет издънки заедно, да отрежете върховете и да спуснете стъблата на 4 см надолу във вряща вода. Стъблата ще сварят, а върховете просто ще се запарят. След това трябва да го изплакнете със студена вода.

Как да изпържим аспержи? Ако ястието включва използването на пържен зеленчук или искате да го ядете пържен, тогава го гответе правилно. Налейте олио в тиган, загрейте го силно и бързо запържете стъблата със сол (достатъчни са три минути).

Колко време се готвя замразени аспержи? Не можете да го размразите. Необходимо е да се вари 10 минути, водата трябва да се посоли. Както можете да видите, приготвянето на замразен продукт отнема повече време.

Интересни рецепти

Какви ястия могат да се приготвят? От този зеленчук се приготвят супи, гарнитури, салати, десерти. Можете да го ядете и сурово. Ето няколко вкусни и оригинални рецепти.

желирани аспержи

Нарежете половин килограм аспержи и задушете в смес от бяло вино и бульон. Извадете аспержите, добавете лимоновия сок и 15 г желатин към бульона. Когато сместа се охлади, е необходимо да я излеете в стъклена форма, да наредите резени пушена сьомга и аспержи на слоеве. Отгоре намажете с останалата смес. Успокой се.

Пюре от супа

Сварете 200 г аспержи. Пригответе соса: разтопете 80 г масло, добавете 90 г брашно, малко по-късно налейте чаша мляко. Загрявка. Сложете готовите аспержи в соса и варете няколко минути, претрийте през цедка, смесете с бульона и оставете да заври.

салата

Интересно ястие. Необходимо е да се сварят 300 г бели и зелени аспержи, като се добавят малко лимонов сок, масло и захар. Сварете белите филизи за седем минути, след това добавете зелените и гответе още осем минути. В чиния се слагат листа маруля, резенчета два грейпфрута, 200 г ягоди, аспержи. Полейте със смес от малинов оцет, сок от грейпфрут и круша. Сол.

Както виждате, рецептите са доста разнообразни и интересни.

Как да съхранявате продукта?

Разбира се, по-добре е веднага да използвате закупени и варени стъбла. Ако трябва да съхранявате за известно време, просто отрежете долната част на стъблата и поставете във вода. В тази форма можете да съхранявате зеленчук за една седмица.

Ако искате да съхранявате зеленчук за дълго време, можете да го замразите. За да направите това, измийте стъблата, нарежете ги и изсипете вряща вода за три минути. След това трябва да ги потопите в студена вода за пет минути. След това поставете стъблата във фризера. Ако замразите един зеленчук правилно, той ще запази всички ценни вещества и свойства.

Както можете да видите, ястията с аспержи са много разнообразни. Освен това е много полезно и вкусно. Затова се опитайте да готвите от този продукт по-често, особено след като рецептите са много интересни.