Яжте плодове правилно

Важно е да знаете правилния начин и точното време за консумация на плодове, за да извлечете максимума от тях, да усвоите максимално количество хранителни вещества и да ги усвоите добре.

Плодовете са едновременно естествено удоволствие и естествено лекарство. Как и с какво ядете плодовете може да направи голяма разлика в храносмилането, усвояването и усвояването на хранителни вещества и витамини от тях. Хранителните комбинации са от голямо значение в здравословното хранене, тъй като се смята, че докато някои хранителни комбинации могат да имат синергичен ефект (тоест допълват и подобряват полезните свойства), други са антагонисти, което означава, че тяхната съвместна консумация поне няма да носят ползи, но най-много – могат да бъдат вредни за здравето.

плодове и кофеин
Ябълка след сутрешно кафе? Не съвсем правилно. Да, фибрите и пектинът са полезни за храносмилането и е малко вероятно чаша кафе или чай да попречи на работата им. Но плодовете не са само фибри. Това е склад от витамини, минерали и антиоксиданти, които са отговорни за хилядите биохимични реакции в тялото ни – от имунитета до метаболизма на хранителните вещества. Танините и кофеинът в чая и кафето пречат на тези микроелементи и антиоксиданти и блокират тяхното усвояване. Така че една от причините имунитетът ви да пада, въпреки че ядете достатъчно плодове и зеленчуци, може да е неправилното времево разстояние между консумацията на тези напитки и плодове. Ако сутрин имате нужда от фибри – яжте, например, каша с трици, напълно възможно е да я измиете с чай. И хапнете портокал или ябълка за втора закуска.

Сурова и варена храна
Плодовете се усвояват бързо и лесно, докато протеините и мазнините от готвените ястия отнемат време за усвояване. По този начин, ако комбинираме тези два фактора, има вероятност плодовете да останат в стомаха по-дълго, ферментирайки захарта и да доведат до подуване на корема, оригване и газове. В допълнение, простите въглехидрати от плодовете изискват различни храносмилателни ензими от тези, необходими за готвени ястия, което може да причини лошо храносмилане. Оставете интервал от 45 минути до един час между консумацията на плодове и готовите ястия.

Целият плод е по-добър от сока

Избягвайте да ядете плодове под формата на сокове. Когато ядете цял плод, той се смесва със слюнката ви, която съдържа храносмилателни ензими и помага за разграждането на плода, но когато го консумирате като сок, в крайна сметка го пиете твърде бързо и това пречи на тялото ви да разгради правилно. хранителни вещества на плодовете и абсорбират възможно най-много витамини. Превръщането на плодовете в сок също ви пречи да консумирате фибрите, намиращи се в плодовете.

Сушени и пресни плодове

Докато сушените плодове като фурми, сушени кайсии и сини сливи са чудесни храни сами по себе си, те не трябва да се съчетават с пресни плодове. Простата причина е, че заедно това може да означава, че черният ви дроб е претоварен с фруктоза. Сушените плодове съдържат плодова захар в концентрирана форма, така че опитайте да ядете само тях, когато имате нужда от бърза енергия.

Мляко с цитрусови плодове

Протеините в млякото и киселината в плодовете, особено в цитрусовите, могат да взаимодействат помежду си и да причинят храносмилателен дискомфорт. Тази комбинация може също да повлияе на усвояването на хранителните вещества както от плодовете, така и от млякото. Например, в Аюрведа, която отдава голямо значение на комбинацията от плодове и храни, комбинацията от плодове и кисело мляко се обезкуражава, тъй като се смята, че причинява задръствания на синусите, кашлица и алергични реакции. Ако трябва да ядете плодове с мляко, се препоръчва да използвате най-узрелите сортове и да добавите подправки като кардамон, копър и индийско орехче, за да подобрите процеса на храносмилане.

Яди се!
Кора от киви. Кората на кивито е добър източник на фибри, витамин Е и фолиева киселина. Яденето на кората увеличава количеството на тези хранителни вещества, които получавате с 30-50%. Също така е добър за прочистване на дебелото черво.

Бананова обелка. Оказва се, че най-големият риск от бананова кора наистина е просто да се подхлъзне върху нея. Банановата кора не е отровна. Всъщност той е годен за консумация и е богат на хранителни вещества. Банановите кори се ядат в много части на света, въпреки че това не е много често срещано на Запад. Съдържа голямо количество витамини В6 и В12, различни биоактивни съединения като полифеноли, каротеноиди и други, както и магнезий и калий. Също така съдържа малко фибри и протеини. Важно е само да измиете добре банановата кора преди ядене, тъй като растенията могат да бъдат третирани с пестициди. Банановите кори обикновено се сервират варени със самите плодове, варени или пържени, въпреки че могат да се консумират сурови или смесени с други плодове. Можете също да направите чипс от него. Е, със сигурност не е толкова сладка, колкото банановата каша.

Кора от манго. Някои сортове манго имат твърда и горчива кожа, други- доста тънък и приятен на вкус. Ако употребата му не предизвиква алергични реакции у вас (а такъв риск е поне малък, но има), можете да го ядете. Както при много други плодове, кората съдържа много от най-полезните хранителни вещества и много повече фибри от пулпата.

Семки от грозде и нар. Всъщност натрошените гроздови семки се използват за производство на масло от гроздови семки и екстракт от гроздови семки, които са се превърнали в популярни здравословни храни. Въпреки това, някои проучвания показват, че екстрактът от гроздови семки има свойства за разреждане на кръвта, което може да попречи на лекарствата за разреждане на кръвта или да бъде опасно за хора с нарушения на кървенето. Въпреки това, повечето хора вероятно не са изложени на висок риск от това взаимодействие, като просто ядат разумно количество цяло грозде с костилките си.

Семената от нар са богати на фибри, антиоксиданти и мастни киселини, които могат да бъдат полезни за вашето здраве. Те също са добър източник на витамин Е и магнезий. Важно е да ги дъвчете добре и да не се увличате с тях в големи количества, за да избегнете запек.

семена от папая. Семената на папая имат вкус на кръстоска между черен пипер и каперси. Те съдържат много основни микроелементи, както и фибри. Те са особено богати на полифеноли и флавоноиди, две съединения, които действат като антиоксиданти, за да подпомогнат здравето ви и да предотвратят хронични заболявания. Нещо повече, семената на папая са с високо съдържание на здравословни мононенаситени мастни киселини, включително олеинова киселина. Те подобряват храносмилането, особено бъбречната функция и дори имат противоракови свойства. Използвайте ги сурови в салати и смутита или ги изсушете и ги използвайте като подправка.